U predhodnom tekstu pisali smo o pravilnom kočenju. Ako je to savladano, dobro je znati kakve vrste kočionog ulja postoje i na koji način ih treba koristiti.

Opširnije...

 

 Kočenje deluje prilično jednostavno – pritisnuti ručicu i motor će usporiti ili stati.

Na modernim motorima stiskanjem ručice prednje kočnice uzrokujete pritiskanje malog hidrauličnog klipa u cilindar, koji gura kočiono ulje kroz cev povezanu na kočiona klešta.

Mehanički gledano, prilično jednostavan proces. Pritisak kočionog ulja gura klipove koji pritiskaju kočione pločice uz kočioni disk povezan na točak. Sila kojom se pritiska ručica proporcionalna je sili koja se prenosi na kočioni disk.

 

Opširnije...

Lanci se prljaju, skupi su a neophodni. Da bi im se produžio vek trajanja, neophodno je redovno održavanje. Čišćenje lanca krpom preporučljivo je za uklanjanje površinskih nečistoća, pre nanošenja svežeg maziva, međutim povremeno bi trebalo temeljno očistiti lanac na sledeći način:

Korak 1

Opširnije...

Sezona aktivne vožnje dvotočkaša se polako bliži kraju. U nekoliko rečenica, pružićemo vam savete, kako pravilno da konzervirate svog ljubimca. Pravilno konzerviran motor može da stoji parkiran i više godina bez ikakvih oštećenja, korozije itd. dok se lošim i neadekvatnim odlaganjem, motoru može pričiniti ozbiljna šteta. Dakle, da bismo je sprečili, treba znamo par osnovnih pravila.

Pa, da počnemo…

Opširnije...

Kategorije bloga

Blog newsletter

Motobox na facebook-u