U predhodnom tekstu pisali smo o pravilnom kočenju. Ako je to savladano, dobro je znati kakve vrste kočionog ulja postoje i na koji način ih treba koristiti.


Tri osnovna tipa kočionog ulja dostupnog na tržištu su: DOT3, DOT4 i DOT 5.

DOT3 i DOT 4 su tečnosti na bazi glikola, dok je DOT5 na bazi silikona. Glavna razlika je u tome što DOT3 i DOT4 upijaju/apsorbuju vodu, dok je DOT5 ne upija.

 

 TAČKA KLJUČANJA

Jedna od najvažnijih osobina kočionog ulja je njegova tačka ključanja. Hidraulični sistemi se oslanjaju na jedno od glavnih svojstava tečnosti – nemogućnost sabijanja – kako bi prenosili silu. Tečnosti se generalno ne mogu sabijati, dok gasovi mogu. Ako kočiono ulje proključa, ono postaje gasovito i gubi sposobnost prenošenja kočione sile. Ova pojava može delimično ili potpuno onesposobiti kočnice, što se oseti kod ekstremnih ili dugotrajnih kočenja.

 

 RAZLIKA U SVOJSTVIMA

DOT3 i DOT4 kočiona ulja upijaju vodu i zbog te karakteristike njihova tačka ključanja se snižava. Veoma lako apsorbuju vlagu iz vazduha – iz tog razloga je preporučljivo ne otvarati posudu gde se ono nalazi. Flaše sa rezervnim kočionim uljem držati čvrsto zatvorene.

DOT5 kočiono ulje ne upija vodu, što znači da će njegova tačka ključanja ostati relativno stabilna, ali takođe znači da će bilo koja količina vode koja prodre u kočioni sistem oformiti vodeni ’džep’ koji može uzrokovati kvar ili rđu u unutrašnjosti sistema.

 

 JOŠ PONEŠTO

Dve važne stvari u vezi sa kočionim uljem: DOT3 i DOT4 nagrizaju farbu, stoga obratite pažnju da ga ne prospete po motoru.

Ne mešajte dve različite vrste kočionog ulja (npr. DOT3 sa DOT5) – njihovo mešanje može dovesti do hemijske reakcije nepovoljne za vaš kočioni sistem.

Birajte pažljivo i vozite oprezno! :) 

Kategorije bloga

Blog newsletter

Motobox na facebook-u