Lanci se prljaju, skupi su a neophodni. Da bi im se produžio vek trajanja, neophodno je redovno održavanje. Čišćenje lanca krpom preporučljivo je za uklanjanje površinskih nečistoća, pre nanošenja svežeg maziva, međutim povremeno bi trebalo temeljno očistiti lanac na sledeći način:

Korak 1


Najbolje vreme za čišćenje je neposredno nakon vožnje, dok je lanac još topao. Parkirajte svoj motor na stalak blizu creva za vodu. Razumećete zašto nakon sledećih koraka...

Korak 2

Postavite parče kartona ispod donjeg reda lanca kako bi se sprečilo prskanje po gumi i felni. Zatim slobodno nanesite sredstvo za čišćenje na kompletnu površinu lanca, okrećuci točak.

Korak 3

Pažljivo oribajte lanac četkom, starom četkicom za zube ili specijalnom četkicom za lanac kao što je ‘Tirox 360’.

Korak 4

Očistite zadnji lančanik krpom natopljenom rastvaračem. Po potrebi, uklonite prljavštinu plastičnom špahtlom. Preporučljivo je i ukloniti prljavštinu sa prednjeg lančanika.

Korak 5

Crevom operite sredstvo za čišćenje sa lanca. Izbegavajte pranje lanca mlazom vode pod jakim pritiskom.

Korak 6

Provozajte svoj motor (desetak minuta) kako bi se lanac osušio i zagrejao. Zatim vratite motor na stalak i naprskajte lanac sprejom za podmazivanje  po izboru, na članke donjeg dela lanca. Uklonite višak masti koja je nanesena, proverite zategnutost lanca... i spremni ste za novu vožnju! :)

U Motobox-u možete pronaći Ipone i Motul sredstva za čišćenje i podmazivanje lanaca po odličnim cenama! 
Vežite se za svoj lanac, na najbolji mogući način. ;)

Kategorije bloga

Blog newsletter

Motobox na facebook-u